De Nerello Mascalese is een druif die authentieke Siciliaanse druif, vooral aangeplant op de hellingen van de vulkaan Etna. The success of this vine variety and of its wine, along with its ancient history, proves that aiming at a quality as pure and honest as the hands of the vinedresser who grows it can always be a successful strategy, because it offers authentic and pleasantly original flavors. The alcoholic percentage is between 13-14%, the ideal service temperature is of 18-20 C°.
0 in trolley. In de 18e eeuw werd voor het eerst gesproken over wijnen gemaakt van de Nerello Mascalese. Wij selecteren onze wijnen zorgvuldig op prijs en kwaliteit. The best examples are found growing on the volcanic soils of Mount Etna. De druif is ook aangeplant nabij Messina. Er zijn ook nog de prachtige Nebbiolo's (Barolo, Barbaresco, ...) maar die tonen pas gelijkenissen met pinot noir in hun tertiaire fase. Add to favourites Add to list. Man can notice the absence of a geometrical planting pattern: in the past, the cultivation practice of offshoot growing, the so-called “purpania”, was diffused on Mount Etna. Auto: Restaurant Nerello is goed bereikbaar vanaf de uitvalswegen A16 en A20. Wij serveren uitsluitend Italiaanse wijnen. Indien u dat wenst worden alle gangen geserveerd met bijpassende Italiaanse wijnen. Op de wijnkaart staat aangegeven welke wijnen per glas en per fles beschikbaar zijn. September 12, 2018 - Updated on September 8th, 2019. nair-rel-lo mask-uh-lay-zay. Superpromo november : Terre di San Leonardo 2016, Experimenteer met de aromatische olijfolie van Muraglia. Perfect Food Pairings for Nerello Mascalese. Nerello Cappuccio, color and volcanic soul of etnean wines. History. Both are indigenous varieties to the Italian island. on the coasts of Calabria, moving then to Naxos and later to Catania in 728 B.C., when Greeks introduced, on the eastern part of Sicily, the cutting cultivation technique and the cult of Dionysus, the god of wine. In Sicily the Nerello Mascalese is grown, its name is due to the fact that for centuries it has been grown in the County of Mascali on soils consisting mainly of volcanic sands. Also, we will send you a coupon code which will give you 5% off your next order once you sign up. Na de vergisting volgt een korte opvoeding, die deels op inoxtanks en deels op Franse barriques geschiedt. Tre Bicchieri in Gambero Rosso: absolute topwijnen. Dinsdag tot en met zondag: 17:00 tot 22:30. //=$content_top?>. Licht rode wijn, bijna transparant, met een bouquet waarin geuren van kersen, karamel, kaneel en cranberry zijn te ontdekken. De wijnstokken van de nerello mascalese staan aangeplant in gobelet ('bush vines') en sommigen dateren zelfs nog uit de pre-phyloxeraperiode (meer dan 100 jaar oud)! Een goede maaltijd is gezond, lekker van smaak en uitsluitend met verse ingrediënten bereid. This uniqueness is partly due to the soil, rich in ashes, mineral salts and sand, of the highest active volcano in Europe that, with its altitude of 3300 meters and its huge conical shape, overlooks uncontested the magnificent Catania and the romantic Taormina. Zo heeft u 100% zekerheid dat u de beste wijnen in huis haalt. Het is door de bijzondere bodem en de hogere ligging dat de nerello mascalese ginds op de noordelijke flanken van de Etna zo goed floreert. Het terras en de bar zijn hier uitstekend geschikt voor. Italianen krijgen bij de opvoeding thuis al mee hoe belangrijk een goede maaltijd is. This wine is full of pleasing aromas, such as wild berry, balsamic, sweet tobacco, nutmeg, violet, rose and flint. Man used to bury the vine-shoots in order to restore the closest gaps. Nerello mascalese. In de keuken staat de Italiaanse brigade klaar. Wekelijks nieuws, informatie over proeverijen, seminars en de beste aanbiedingen in uw e-mailbox! Onze producten op basis van dit druivenras. Dried Cherry; Orange Zest; Dried Thyme ; Allspice; Crushed Gravel; Taste Profile. It goes perfectly with red meat, game and mature cheese. The plant, late ripening, produces medium sized clusters, with a fine skin. Na 18.00 uur vrij parkeren, op vrijdag na 21.00 uur vrij parkeren. De wijngaarden van Terre Nere liggen op een hoogte vanaf 500 meter. Tasting Notes. Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en webstatistieken bij te houden. They say that also the poetess Saffo, banished from her homeland, the Island of Lesbos, moved to this area of Sicily and started cultivating vines. Karakteristieken: The plant, late ripening, produces medium sized clusters, with a fine skin. De druif levert lichtgekleurde rode wijnen op met frisse aciditeit en een geparfumeerd floraal karakter, ondersteund door zacht aardbeifruit. nerello-mascalese. Bij fattoria.nl bent u verzekerd van de beste Italiaanse wijnen. Thanks to its high vigour, Nerello Mascalese can produce under intensive cultivation methods up to 350-450 quintals of grapes per hectare, but this is not the case of a winemaker looking for quality, this is not the case of Mount Etna. Het restaurant bevindt zich op twee minuten lopen van de halte Oostplein. Capo di Vini Siciliana: de Nerello Mascalese. Hieronder vindt u ons afhaalmenu. Through a vinification without marcs, Nerello Mascalese produces the famous “Pesta in Botte”, typical of the Etnean area. At that time, many Greeks were growing vines in the eastern part of Sicily and on the slopes of Mount Etna. This volcano is located on the eastern coast of Sicily, eternal land of fire and passions, and inherits its extraordinary nuances, enclosing them in a wine of intense flavor and opulent shades that make it truly unique. Powerful and full bodied with spicy blackberry fruit. Dit is een aromatisch blauwe druivenras uit Sicilië. De topwijngaard Guardiola ligt zelfs op een hoogte tussen 800 en 900 meter boven de zeespiegel. The result would be a healthier and stronger wine, with a complex bouquet and capable of better ageing. In de neus toont de wijn naast vol fruit een mooie kruidigheid met een hint van balsamico. Add to favourites Add to list. Sign up to our mailing list for all the latest deals and offers from Winedirect. Nerello Mascalese is the undisputed prince of the vine varieties growing on the mystic Mungibeddu, the Etna volcano. Nowadays, the Etnean Nerello Mascalese is characterized by a group of clonal selections that are very different one from another, extremely vigorous from a productive and vegetative point of view, and presenting typical large leaves, mostly pentagonal, trilobed, with a hairless surface, opaque and of a light green color. Ook bieden wij u het drie- of viergangenmenu van de chef aan. De Il Passo Nerello Mascalese is helder rood van kleur met enkele paarse tinten in het glas, gemaakt door een een lokale coöperatie van boeren in Sicilië: Vigneti Zabù. Nutrition Product Details: : : Disclaimer. Klik hier om de wijnkaart in PDF formaat te openen. In de 18e eeuw werd voor het eerst gesproken over wijnen gemaakt van de Nerello Mascalese. It should be served in glasses for red wines of full body. Nerello Mascalese goes through these cultivation phases: pruning during January; tying of the leaves to poles or wires during the budding phase; removal of the bottom leaves of the buds; fruit setting during June, in order to free the bunch and facilitate the aeration and exposure to sunlight of the best grapes. Echt Italiaans eten maar dan bij u thuis. Bunches are quite big and elongated, with a conical/pyramidal shape (which resembles an upside-down Mount Etna! Buiten Sicilië zal je deze druif dus niet vinden maar in haar bakermat kan je er ontzettend lekkere wijnen van op de kop tikken. De smaak van de wijn is voortreffelijk en heeft zelfs geïnspireerd tot de naamgeving van het restaurant. Ze heeft een geparfumeerd floraal karakter, ondersteund door zacht aardbei fruit. Bone-dry. Other characterizing elements are its late ripening, generally during the second and the third week of October; the fact that its grapes are vinified in red, after a long skin maceration; and finally that it allows producing some important red wines, suited to ageing. It is used, to a lesser extent, also in the DOC of Alcamo, Contea di Sclafani, Faro, Marsala and Sambuca di Sicilia, besides those of Calabresi di Lamezia and Sant’Anna di Isola di Capo Rizzuto. Despite the fall of the Roman Empire and the successive Arabic domination of Sicily (which didn’t erase the local wine culture, contrary to common belief, but simply reduced it), and which was followed by the Norman and Bourbon ones, Nerello Mascalese has never been completed abandoned, rather it has been handed down to us in all its pride and nobility. De roséwijnen die er van gemaakt worden zijn uiteraard wel snel toegankelijk. Nerello Mascalese is a highly regarded, dark-skinned grape variety that grows … ), compact and winged. Berries are medium-sized and sub-ellipsoid, but regular, with a thick and solid pruinose skin, of a light blue color. Er zijn weliswaar pinot nero (=pinot noir) druiven in Italië, bijvoorbeeld in de Oltrepò Pavese-streek in het zuiden van Lombardije, maar die wijnen zijn relatief schaars. De druif levert lichtgekleurde rode wijnen op met frisse aciditeit en een geparfumeerd floraal karakter, ondersteund door zacht aardbeifruit. De druif levert lichtgekleurde rode wijnen op met frisse aciditeit. de lichtste wijnen met weinig houtlagering hebben geen bewaarkracht, de betere cuvées zijn tot minstens 8 jaar na oogstdatum bewaarbaar. Te drinken bij: Dankzij de enorme verbeteringen in de Siciliaanse wijnbouw heeft nerello mascalese de erkenning gekregen die hij verdient als ras met een groot kwaliteitspotentieel. De nerello mascalese is trouwens de basisdruif voor o.a. Before grapes enter the winery, once ripe the canes are cut and the fruit dried in the hot Sicilian sun. Geen alcohol. Het is een krachtig, vol ras dat floreert op de flanken van de Etna. Ze is krachtig van smaak en groeit op de flanken van de vulkaan Etna in Sicilië. In many other Sicilian areas, man employs a vertical trellis system, mostly in the zones around Palermo and Agrigento, where in the last thirty years Nerello Mascalese became so widespread, that it can be considered the most cultivated vine variety with black berries after Nero d’Avola. The perfect formula to produce a great wine from a vine variety such as Nerello Mascalese is, therefore, a delicate balance between nature, man, who is an integral part of nature and the observer of its qualitative phenomena, and the evolution of the vinification techniques, finally free from the obsession about quantity. Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. The productivity of these plants is plentiful but not always regular, whereas the vigour is generally excellent, even if it depends both on the year and on the Etnean area on which Nerello Mascalese is cultivated. Deze Italiaanse blauwe druif is te vinden op Sicilië, op de hoog gelegen vulkanische hellingbodems van de Etna. Even if the growing conditions and the cultivation practices are the same, the differences that the Etnean microclimate presents between July and August and between September and October influence greatly the qualitative performance of the vines, even within the same year, depending on the slope of Mount Etna and on the altitude on which they grow. Bij Restaurant Nerello kunt u dineren zoals het diner in Italië bedoeld is.